Egy lakóingatlan elektromos hálózatának a tervezésénél lehetőséget kapunk arra, hogy az egyértelműnek látszó dugalj/világítótest elhelyezésen túl, nagyobb fókuszt fordítsunk a rendszerünk patikusságára/kezelésének kényelmére. Az egyedi igényfelmérés során olyan ötleteket adunk, melyre a Megrendelő esetleg nem gondolt.
Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan tételt, melyekre tapasztalataink alapján a Megrendelőink döntő többsége nem gondolt, amikor felkeresett minket.

Dugaljak számának/helyének tervezése

Egy közös tervezés során az esetek többségében alul becsüli a Megrendelő a dugaljak szükséges számát. A fix helyű nagyfogyasztóknak minden esetben célszerű a saját/dedikált dugalj, mellyel az üzembiztonság növelése mellett elkerüljük a későbbi hosszabbító-kerülgetést is. Ilyenek például a mosó-, és szárítógép, hűtő, mikró, kávéfőző.
Egy fürdőszoba esetében ne feledkezzünk meg az elektromos fogkeféknek, hajszárítónak, és az elektromos hajnyírónak szánt megfelelő mennyiségű dugaljról, elkerülhetjük vele a készülékek kábeleinek folyamatos cserélgetését.
A konyhára a fürdőszobához képest hatványozottan igaz, hogy a dugvillák cserélgetése/kábelek kerülgetése bosszantóvá tud válni. Az évek során annyi új elektromos készülék kap helyet a konyhapulton, amire elsőre nem is gondolnánk.
A Hi-Fi torony, TV, játékkonzol és még számos elektromos eszköz számára biztosított megfelelő számú dugaljjal is sok hosszabbítót, és T-elosztót spórolhatunk magunknak.

Energiaoszlop

Kültéri áramvételi lehetőség

Egy kerttel rendelkező ingatlan esetében nagyon fontos, hogy a megfelelő helyen, kellő mennyiségű dugalj álljon rendelkezése, amik felhasználhatóak a fűnyíró, magasnyomású mosó, vagy bármilyen másik elektromos eszköz üzemeltetésére. Nem ördögtől való gondolt az, hogy a kertben kültéri energiaoszlop legyen elhelyezve, vagy a házfalra kerüljön néhány belőlük.
A mai modern technológiák alkalmazásával, már a ház szigetelése előtt előkészíthető az eszközök helye a házfalon, így egy időtálló és hőhídmentes alapot kapunk a dugaljak felszereléséhez.

Fali UTP aljzat

Gyengeáramú rendszerek előkészítése

Mindenki számára ismerős lehet a számítógép mögé bedobott modem, mely a szolgáltató által került bevezetésre, egy esztétikusnak nem nevezhető kábelbilincsekkel végigvert szabadonfutó kábel formájában. Ez a kivitelezés könnyen megelőzhető azzal, ha a szolgáltató által biztosított eszközök számára már előre kijelölünk egy helyet, és elhelyezzük a szükséges csöveket/kábeleket a falban.
A TV, Hi-Fi hálózatra való csatlakozása esztétikussá tehető, fali UTP aljzatok beépítésével. Szükség esetén egy strukturált belső hálózatot is kialakítunk, mely magában foglalja a vezetékes és vezetéknélküli hálózat, telefon, hálózati adattárolók beüzemelését is.

A hagyományos csengő helyett kaputelefon/video-kaputelefon telepítése

Ha nem is napi szinten, de rendszeresen érkezik a házunkhoz étel-, vagy csomagfutár. Sokkal kényelmesebbé válik az életünk, ha nem kell minden csengetés után kinézni a kapuhoz a futárt kémlelve, mivel a kaputelefonon keresztül már kommunikálhatunk is.

Fürdőszobai kiegészítő fűtés

Egy hidegburkolattal rendelkező fürdőszobában kifejezetten kényelmes lehet, egy elektromos padlófűtés, vagy egyéb fali kiegészítő fűtés beépítése. A külön termosztát, és a beépített hőmérő szonda segítségével akár automatikussá is tehető a rendszer működése.Elektromos padlófűtés

Beltéri világítás megtervezése

Egy lakóingatlanban a legtöbb tevékeny időt a nappaliban töltjük, ezért érdemes gondolni arra, hogy a világítás az aktuális igényeinkhez igazítható legyen. Más és más megvilágítás szükséges egy filmezéshez, egy baráti beszélgetéshez, vagy egy könyv olvasásához.
Célszerű több, funkcionális világítótest, hangulatvilágítás elhelyezése, mellyen mindig az adott alkalomhoz szükséges fénymennyiséget tudjuk biztosítani. A világítás automatizálása, praktikus kialakítása elkerülhetővé teszi a éjszakai kapcsolókeresést is.

Egyszerű épületautomatikai megoldások

Ebben az esetben valóban az egyszerű/költséghatékony megoldásokra gondolunk, melyek megkönnyítik az életünket. Ilyenek például az automatikusan felkapcsoló kültéri lámpák, a kapunyitóval párhuzamosan működő autóbeálló-világítás, vagy kertkapu kulcsnélküli nyitása.

Kültéri utak fagymentesítő fűtése

A kültéri járdák/autóbálló még télen és hó-, és jégmentesen tarthatóvá válik, elektromos fűtőkábel beépítésével. A fűtés beépíthető betonba, térkő alá és akár az aszfaltba is. A burkolatban szenzorok kerülnek elhelyezésre, melyek alapján a rendszer teljesen automatikusan kapcsolja ki és be a fűtést.

Kültéri világítás

Az ideális kültéri világítás kialakításához elengedhetetlen szempont a megvilágítani kívánt terület funkciójának az ismerete. Egy esti bográcsozás nagyon jó szórakozás, és komfortosabbá tehető a megfelelő világítótestek alkalmazásával. Egy ház homlokzatának a dekorációjában is komoly szerepet vállalhat, néhány ízléses világítótest elhelyezése.